Top Tien Testen
Van filterkoffie tot fototaarten en van vegaballen tot verhuisdozen: voor de rubriek Voor U Getest beschrijf ik wekelijks hoe een op maat gesneden panel een bepaalde productgroep langs de meetlat legt. Na vijf jaar en bijna 250 afleveringen heb ik besloten om het stokje door te geven. Tijd voor een terugblik op mijn tien meest memorabele afleveringen.
10. Gin
Ik beschouw mijzelf als een onafhankelijke en objectieve journalist. Maar geen weldenkend mens gaat vrijwillig flessen barrel aged bier door de gootsteen spoelen of prima pepernoten in de prullenbak mieteren. Na menig aflevering teerde ik - of mijn vrienden, familie en collega’s - dus nog weken op de overgebleven proefwaar. Record: de left-overs van deze ginproeverij zijn ook bijna vijf jaar na dato nog lang niet op.
9. Wielerrepen
Vijf jaar lang vroeg ik me bij haast elk product in de supermarkt of speciaalzaak telkens weer dezelfde vraag af: zit hier in een goede test in? Zo ontstond ook deze aflevering met energierepen voor wielrenners, volgens mij een mooi voorbeeld van de mix tussen luchtigheid en inhoud die we vanaf dag één beoogden met deze rubriek.
8. Concertoordoppen
Pas de vijfde aflevering in de reeks en meteen een voorbode van het feit dat ik voor deze rubriek op de meest uiteenlopende plekken zou belanden. Een beetje consumententest is niets zonder een passende proefomgeving. Kleefpasta valt nou eenmaal moeilijk te testen in een kleuterklasje. Sneeuwkettingen beproef je niet in de Sahara. En voor een oordoppentest trek je dus evenmin naar een concert van Corry Konings of K3. Waarheen dan wel? Naar een optreden van Cannibal Corpse, bekend van vrolijke meezingers als Dead Human Collection, Nothing Left to Mutilate en het gevoelige As Deep as the Knife Will Go.
7. DNA-testen
In de meeste afleveringen van deze rubriek liet ik het waardeoordeel over aan het deskundige panel, dat elke week met zorg werd samengesteld op de AD-burelen. Soms ontkwam ik er echter niet aan om zelf proefkonijn (en covermodel) te spelen. Tot die laatste categorie behoort ook dit tweeluik over online DNA-testen, een markt die je - zo bleek al snel - met een flink korreltje zout moet nemen.
6. Batterijen
Actiecamera’s, slimme speakers, bluetooth oordoppen, inkt tank printers, webcams, budgetphones, high end tv’s... Na een pioniersperiode met vooral drank en etenswaren, legden we ook geregeld gadgets langs de meetlat. Een eerlijke vergelijking was onmogelijk geweest zonder de kennis en kunde van de Hardware.info- en Tweakers-redactie, in de wandelgangen ook wel ‘de nerdbunker’ genoemd. Aan mij de taak om hun jargon te vertalen naar Jip-en-Janneke-niveau. Zo ook in deze aflevering met batterijen, de eerste van een lange reeks tech tests.
5. GPS-trackers voor je huisdier
Niet alleen ikzelf moest voor deze rubriek soms mijn lijf en leden aan de journalistiek beschikbaar stellen; ook mijn gezin moest er aan geloven. In dit geval mijn floormanager Lola. Een van haar vele gastoptredens.
4. Muizenvallen
Nog meer huisdieren. Ongewild dit keer. Toen ik dankzij mijn bovenburen ineens een plaag muizen over de vloer kreeg, stond een test met vallen snel in de steigers. Niet wetende dat ik al snel als een soort rattenvanger van Haaglanden heen en weer naar mijn zorgvuldig uitgekozen ballingsoord zou moeten pingpongen; een braakliggende knaagdierengoelag tussen een trambaan en een metershoge kademuur waar ik de gedetineerden in mijn rugzak dagelijks gratie verleende.
3. Wijn in pak
Bij de betere panels was mijn werk een fluitje van een cent. Wat dat betreft kon ik me geen fijnere expert wensen dan de wandelende wijnencyclopedie Harold Hamersma. Keer op keer gingen fotograaf Jean-Pierre Jans en ik bij hem langs. En telkens weer werd zijn vakkennis verpakt in bloemrijke beschrijvingen en gortdroge kwinkslagen. “In de meeste supermarkten staan de wijnpakken nog tussen de zwenkwieltjes en knobbeltenen”, aldus Hamersma. Of: “Het begint er al mee dat je de schenkkraantjes als een soort gynaecoloog uit het pak moet zien te pulken.”
2. Kroketten
Het volgende bewijs dat veel panelleden een enorme bak aan kennis in huis hadden. De ware krokettenkenner herkent een merk zelfs aan het geluid in de frituur. “Dat klinkt als een Van Dobben. Die knetteren altijd de bak uit. De korst is zo dun dat je de ragout er doorheen hoort lekken.”
1. Tompoucen
Met stip mijn favoriete aflevering in vijf jaar tijd. Op de koffie bij de immer aimabele Cees Holtkamp, ditmaal vergezeld van kookboekenschrijver Yvette van Boven en culinair journalist Laura de Grave. En maar keuvelen over de beste tompouce en niet onbelangrijk: hoe die te eten. Als kers op de taart nog een masterclass van de meesterbakker. O, sweet memories.